RC Auta Vizovice o.s.
Pravidla
Soutěže
Články

Jiří Šimek © 2007

V Pozděchově u Vizovic se jel
Moravsko-slovenský pohár

Již pár dnů po spuštění registrace se dala očekávat vysoká účast závodníků, zejména ze Slovenské republiky. Přijelo jich 27 nebo lépe řečeno bylo přihlášeno 27 modelů oproti 5 modelům z Moravy. Malá účast závodníků z Moravy zapřičinila ta skutečnost, že každý musí mít v modelu svůj čip od Robitronicu. Ten však stojí cca 900 Kč, což mnozí závodníci považují za zbytečnou investici. Škoda! Do budoucna je to stejně nevyhnutelné řešení. Při šesti skupinách, které se jely v Pozděchově, by se musely neustále měnit čipy, tak by to zdržovalo závod. A to o hodně – odhaduji to na 2-3 hodiny. Je to celkem 36 jízd!

Start závodu byl naplánován na desátou hodinu, aby závodníci ze vzdálených míst nemuseli brzy vstávat a aby si stačili zatrénovat, „naladit“ svoje modely. Rozměry našeho koberce 12x6 metrů – šířka tratě 145 cm zaručovaly velmi kvalitní závod. V p.45 hod. začala rozprava se závodníky, které přivítala starostka obce Pozděchov pí Sláčíková. Proběhlo focení závodníků a modelů. Ještě jsme stihli upravit koberec a v deset hodin mohly začít postupové jízdy. Jely se dvě na 5 minut a čtyři finálové jízdy na 7 minut (nejhorší se škrtala).

Jelo se celkem pět kategorií – dvě 1:24 Lord a Expert, dvě 1:28 standart a Expert a pátá se jela 1:28 Škoda 130.V této kategorii šlo o zcela amatérsky zhotovené modely karosérie, ze stejné formy nebyly dvě barevné provedení stejné. V této kategorii je navíc předepsané zbarvení dle velkého originálu. Pro nás starší, kteří pamatujeme éru stotřicítek, to byla pěkná vzpomínka na tuto dobu! Jízdní vlastnosti těchto modelů byly též na úrovni.

A nyní ještě o skupinách:

1:24 Lord – tuto kategorii jezdí starší závodníci, mohli bychom ji nazvat kategorie 40+

1.místo Novosad Ivo
2.místo Šandrik Viliam
3.místo Valko Jan

Celkem 5 závodníků

1:24 Expert – oproti lordům velice rychlá kategorie.

1.místo Šupoš František
2.místo Supek Martin
3.místo Soukup Petr

Celkem 7 závodníků

1:28 Standart – kategorie, ve které je povolen minimální tuning, za Moravu jeli tři závodníci

1.místo Langermann Tomas
2.místo Matter Juraj
3.místo Kačmarik Peter

Celkem 7 závodníků

1:28 Expert – volná kategorie na tuning

1.místo Šupoš František
2.místo Keller Martin
3.místo Langermann Tomas

Celkem 5 závodníků.

1:24 Škoda 130 – tzv. embéčki

Startovalo 8 závodníků

1.místo Dvořáček Dušan
2.místo Šándrik Viliam
3.místo Kačmarik Peter

Co dodat na závěr?

Při prezentaci každý z účastníků dostal tradiční vizovické pečivo. To se dá pověsit na vánoční stromeček, takže určitě pěkná vzpomínka na třetí závod tohoto seriálu pořádaného RC auty Vizovice. Protest nikdo nepodal a v 16 hodin bylo už po vyhlášení výsledků, při kterých se rozdávaly diplomy.

Za moji osobu věřím, že všichni závodníci odjížděli v pohodě do svých domovů a budou se k nám rádi vracet i na jiné závody, které zde pořádáme.

Ještě chci poděkovat Žd. Janošovi za obětavou pomoc před i při závodech a jeho kamarádovi Adamovi Krytinářovi u časomíry, která šla bezchybně.

Martin Keller ze Slovenska mám představil novinku od Kyosha NanoZetko v měřítku 1:43. Tento model ovládal vysílačem Futaba 3PK( dá se použít i vysílač od MiniZetka 2,4GHz). Všechny nás překvapila rychlost jakou tato malá „potvůrka“ jezdí. Navíc má velice přesné proporcionální řízení. Cena za model se pohybuje kolem 150 dolarů a 100 dolarů za vysílač od MiniZetka.

Fanán Stodola