RC Auta Vizovice o.s.
Pravidla
Soutěže
Články

Jiří Šimek © 2007

4. závod (12. 1. 2008) – 4. ročník seriálu Závodů ve Valašském království (ZVK)

Je sobota 12. ledna 2008 a přes internet přihlášení závodníci se ráno po sedmé hodině sjíždějí do tělocvičny ZŠ Pozděchov k dalšímu závodu osmnáctek 4. ročníku ZVK.

Šest závodníků kategorie Eco 2WD 4čl./300 motor, 4 závodníci kat. Eco 2WD-D2 5 čl./motor 180, 17 závodníků Eco 4WD 5 čl/300 motor – vesměs všichni podvozky XRAY. Celkem slušný počet zúčastněných. Při vstupu do tělocvičny nikdo z nich nevěřil svým očím, když místo „našeho letiště 21x8,80“ našli starý koberec z loňska o rozměrech 12 x 6 metrů. Musel jsem vyslechnout všechno možné, ale všichni zůstali a začalo se trénovat. Po rozpravě v 8.30 začaly dvě kola postupových rozjížděk po 5 minutách. Pak jsme jeli čtyři finálovky po 10 minutách.

Dvoukolky máme rozdělené viz výše uvedeno a těm, kdo k nám jezdí, to tak vyhovuje. Postrádáte kategorii 2WD open? Přijeďte, jste vítáni, i jako průkopníci, pro nás něčeho nového. Pokud budete minimálně čtyři, pojedete příští rok o poháry a věcné ceny. Letos za ještě tři odjeté závody taky určitě něco získáte. Tak jenom do toho!

Ale zpět k našim dvoukolkám. Jely se dvě skupiny po pěti závodnících.
1.skupina 4 závodníci spětičlánky, z toho 3 žáci a otec Staňa Ptáček (jel svůj čtvrtý závod) a já se čtyřpakem. Za sebe mohu říci, že jsme si všichni zajezdili, skoro bez kolizí a s přehledem profíků. Podvozky? Já a Radim Mocek XRAY bez předního náhonu, zbývající tři závodníci jeli Astry. Takto říkáme podvozkům Avioracing vyráběných ve Francii. Prodává je Astra v Uh. Brodě – odtud ta Astra!
2.skupina všechno čtyřpaky a motor 300. Z podvozků 4x Skalpel a Jirka Hrabec s vykuchaným Xrayem bez př. náhonu! I tady se bylo na co dívat a pozorovat, jak jezdí dvoukolky. Škoda jen, že ve druhé finálovce pro neodstranitelnou poruchu museli odstoupit ze závodění Zdeněk Janoš a Mira Pazdera. Zbývající třetí a čtvrtá finálovka se jela ve třech závodnících. Všichni tři začali najíždět o čtyři kola víc a bylo se opravdu na co dívat. A to celkově třetí Jirka Hrabec vůbec začal poprvé testovat takto upravenou dvoukolku na čtyři články a jak mi říkal, asi u ní zůstane.

Kategorie Eco 4WD-5čl/300 motor – u nás zavedená “klasika“ (všichni jsou si rovni) není tak docela selanka! Dnes mezi prvním a šestnáctým závodníkem je rozdíl 65 kol, což je propastný rozdíl. Ale i ten poslední bude jednou vyhrávat. U této „naší“ kategorie snad rozhoduje cena, za kterou se dá slušná čtyřkolka k závodění pořídit.

Většina těchto závodníků přes léto jezdí jiné, větší a podstatně dražší kategorie ‚(buggy 1:6, 1:8 a monster trucky 1:8, snad někdo 1:10). Vím, že v těchto čtyřkolkách pouze dva závodníci přes léto „spí“ – není to pravda, mají doma práci.

Ve čtyřkolkách jely tři skupiny. Nejmíň pohledná byla druhá skupina, tady každý „bojoval“, ale ne vždy fér. Pro oko diváka jezdila nejlépe první skupina, do které se probili dokonce i dva žáci jezdící za RC auta Vizovice o.s. a jezdili, jak ti staří. A to Martin Kratochvíl před závodem bulil, že tu trať nemůže najet a že nepojede! Nakonec skončil šestý!!! Druhý ze žáků Marek Schiller skončil dokonce čtvrtý!!

Po velké bitvě vyhrál pro změnu Pavel Schiller, takže stav letošní série závodů mezi Pavlem a Karlem Kratochvílem je srovnaný 3:3. Schválně zde neuvádím žádné pořadí, to si najděte ve výsledcích na www.rcvizovice.wz.cz.

Po skončení závodu v 15.30 hod. jsme vylosovali opět věcné ceny formou tomboly!
Nakonec při vyhlašování výsledků dostal každý závodník ještě figurku z tradičního vizovického pečiva. V 16 hod. jsme s manželkou zůstali v tělocvičně sami a začali s úklidem.

Zde bych měl pochválit nasazovače. Byli vcelku pohotoví a před závodem stáli na svých místech. I toto přispělo k hladkému a rychlému průběhu těchto závodů.

Na závěr chci ještě říci, že jsem byl mile překvapen, že se všem znovu zalíbilo ježdění na „našem“ malém koberci. Někteří přišli a říkali, že z posledních tří zetvékáček bych měl malý koberec alespoň ještě jednou zopakovat! No tak to vidíte.

Nedělní závod desítek jsem musel pro neúčast závodníků zrušit. Snad to vyjde příště (10.2. a 15.3.), kdy se pojede tzv. fernet stock 19z. podle pravidel RC Zlín. Závodit se bude o tři poháry a navíc tři el.motory 19z, ty se rozdají formou losování pro ty, kteří se zúčastní obou závodů!! Závody se pojedou vždy v neděli, začínat budeme v 8.30 hod., abychom se ještě za světla rozjížděli domů!

Několik fotek ze závodu najdete zde.

Fanán Stodola, RC auta Vizovice o.s.